poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Gołąbki


Hej
Dzisiaj klasyka ale po mojemu, delikatnie, smacznie i mega zdrowo. ZAPRASZAM!
  1. Zaczynam od pokrojenia warzyw: marchewka, pół cebuli, czosnek i dwie gałązki selera naciowego. Delikatnie na łyżce masła podsmażam i już doprawiam: sól pieprz i suszone zioła.
100_9953.JPG
  1. Gotuje ryż brązowy i bulgur. Przygotowuje sobie kapustę pekińską. Tak robię gołąbki z takiej kapusty bo nie trzeba jej parzyć. Ona genialnie mięknie podczas pieczenia a to znacznie oszczędza nam czas i bałagan w kuchni. Wycinam tylko takie trójkąty twarde z poszczególnych liści kapusty.
100_9954.JPG
  1. Teraz farsz: mieszam podsmażone warzywa z ryżem i kaszą. Dodaję mięso mielone- u mnie chuda szynka, jajko i przyprawy: sól pieprz i suszone zioła.
100_9955.JPG
100_9956.JPG
100_9957.JPG
100_9959.JPG
  1. Teraz czas na zawijanie. Porcję farszu nakładam na listek kapusty i zgrabnie zawijam. Spokojnie nie musi być super dokładnie. One w piecu się skurczą i ładnie zapieką na zgrabne gołąbki.
100_9960.JPG
  1. Dość ściśle układam w naczyniu do zapiekania.
100_9961.JPG
  1. Wkładam do pieca. Wierz posypuję suszonymi ziołami, masłem i zalewam przecierem pomidorowym. Piękę pod przykryciem około godziny w temp. 200 stopni.
100_9962.JPG
  1. W między czasie robię sos. Podsmażam na maśle cebulę i czosnek. Dodaję pieczarki a na koniec sporą łyżkę mąki i zalewam bulionem lub wodą.
100_9958.JPG
  1. Teraz po godzinie wyciągam gołąbki i wykańczam sos. Zlewam zawartość brytfanki do sosu, wszystko doprawiam śmietaną i krótko zagotowuję. Dorzucam koperek na koniec.
100_9964.JPG
100_9965.JPG
100_9966.JPG
100_9967.JPG
9 I gotowe. Każdego gołąbka polewam sporą ilością sosu. Pyszna klasyka w zdrowym wydaniu. SMacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz