Hej!!
Dzisiaj typowy polski obiad, czyli schabowy z surówką. Hm dobra to żart taki na pryma aprylis ;-). No bo kto powiedział, że schabowy nie może być zdrowy i smaczny. Mój taki jest, trochę inaczej za to jeszcze smaczniej! Zaczynamy!
1. Najpierw szykuję sobie warzywa-myję i kroję pieczarki, czosnek, cebulę, kawałek marchewki i pół cukini i kilka listków selera naciowego.
2. Wszystko podsmażam na łyżeczce masła oczywiście partiami-krótko i szybko.
3. Rozbijam tłuczkiem dwa schabowe i doprawiam ulubionymi przyprawami.
4. W naczyniu układam rozbite mięso.
5. Na mięso układam podsmażone i doprawione lekko warzywa-ja dała sól, pieprz i tymianek.
6. I teraz wszystko przykrywam folią aluminiową i do pieca na 20 miniut-200 C. Po tym czasie jeszcze 10 minut bez przykrycia.
7. W międzyczasie wstawiam wodę i gotuję kaszę bulgur-tak jak lubicie.
8. W drugim międzyczasie ;-) robię surówkę. Siekam kapustę, marchewkę, rzodkiewkę i szczypiorek-to mi zalega w lodówce i doporawiam solą, cukrem, cytryną i pieprzem.
9. Na koniec doprawiam łyżką kwaśnej śmietany i łyżeczką majonezu.
10. I finał. Zdrowy schabowy i do tego pyszny!
Tak wiem, mam źle ustawioną datę w aparacie - już poprawiłam>
OdpowiedzUsuń