poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Pieczony kurczak z kluskami śląskimi


100_9939.JPG
Hej
Dzisiaj klasyka. Kurczak, surówka, kluski śląskie i pyszny prosty sos. Nie lubię mącznych zup i zawiesistych tłustych sosów. A to przepyszna alternatywa. Zapraszam
  1. Zaczynam od mięsa. Dzień wcześniej solę, pieprzę i przekładam do naczynia do zapiekania. Dodaję dużą cebulę, 2 ząbki czosnku i 2 łyżki masła. Wstawiam do pieca na dobrą godzinę na 200 stopni.
100_9930.JPG
  1. Teraz surówka, jedna z naszych ulubionych. Siekam i gotuję kapustę czerwoną.
100_9928.JPG
  1. I teraz bardzo ważne ugotowaną odcedzam i do gorącej dodaję pół cebuli i przyprawy: sól, pieprz, cukier i cytrynę do smaku.
100_9929.JPG
  1. Mieszam surówkę i zimną polewam olejem.
100_9934.JPG
  1. W międzyczasie gotuję ziemniaki i przeciskam przez praskę, wyrównuję i dzielę na cztery. Jedną czwartą wyjmuję a w jej miejsce daję mąkę ziemniaczaną. To najprostsza metoda.
100_9932.JPG
  1. Do kulania kluseczek możecie zatrudnić dzieci-one to bardzo lubią i chętnie pomagają a i nie nudzą się.
100_9933.JPG
  1. Gotuję w dużym garnku w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju.
100_9935.JPG
  1. I na końcu moja petarda czyli sos. Wyjmuję upieczonego kurczaka- i tu nie ma znaczenia czy w całości czy w porcjach.
100_9937.JPG
  1. Przelewam sos do garnuszka z cebulą i czosnkiem i miksuję blenderem.
100_9938.JPG
  1. I gotowe. Wykładam surówkę, kluseczki polewam sosem i kurczak. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz