Hej!!
W weekend pozwalamy sobie poszaleć z menu. Zachcianka syna-czyli skrzydełka z ryżem. Smaczne kolorowe i bardzo bardzo wyczekiwane danie. Zapraszam.
1. Zaczynam od pokrojenia warzyw do ryżu.
2. Teraz na łyżce masła podsmażam warzywa. I tu uprzedzam to trochę potrwa-jakąś godzinę na małym ogniu. Od czasu do czasu podlewam nie dużą ilością wody i delikatnie doprawiam solą i pieprzem.
3. Do podsmażonych warzyw dodaję ulubione warzywo mojego dziecka-kukurydzę.
4. Gotuję na sypko porcję ryżu.
5. Teraz czas na skrzydełka. Doprawione ulubionymi przyprawami układam w naczyniu do zapieczenia.
6. Piekę po 15 minut z każdej strony w 200 stopniach.
7. W między czasie robię glazurę do mięsa. W miseczce mieszam 2 łyżki keczupu ostrego i 2 łyżki keczupu łagodnego, ząbek czosnku i łyżeczkę miodu.
8. Teraz po 30 minutach pieczenia skrzydełek smaruję je pędzelkiem wcześniej przygotowaną glazurą. I znowu piekę po 15 minut z każdej strony.
9. I gotowe. Układam na talerzu ryż, skrzydełka i chusteczki lub ręcznik papierowy bo to danie bardzo brudzi ale i jest strasznie dobre. Zapraszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz