sobota, 6 kwietnia 2019

Ryż z warzywami i keczupowe skrzydełka



Hej!!

W weekend pozwalamy sobie poszaleć z menu. Zachcianka syna-czyli skrzydełka z ryżem. Smaczne kolorowe i bardzo bardzo wyczekiwane danie. Zapraszam.

1. Zaczynam od pokrojenia warzyw do ryżu.



2. Teraz na łyżce masła podsmażam warzywa. I tu uprzedzam to trochę potrwa-jakąś godzinę na małym ogniu. Od czasu do czasu podlewam nie dużą ilością wody i delikatnie doprawiam solą i pieprzem.



3. Do podsmażonych warzyw dodaję ulubione warzywo mojego dziecka-kukurydzę.



4. Gotuję na sypko porcję ryżu.



5. Teraz czas na skrzydełka. Doprawione ulubionymi przyprawami układam w naczyniu do zapieczenia.



6. Piekę po 15 minut z każdej strony w 200 stopniach.



7. W między czasie robię glazurę do mięsa. W miseczce mieszam 2 łyżki keczupu ostrego i 2 łyżki keczupu łagodnego, ząbek czosnku i łyżeczkę miodu.



8. Teraz po 30 minutach pieczenia skrzydełek smaruję je pędzelkiem wcześniej przygotowaną glazurą. I znowu piekę po 15 minut z każdej strony.



9. I gotowe. Układam na talerzu ryż, skrzydełka i chusteczki lub ręcznik papierowy bo to danie bardzo brudzi ale i jest strasznie dobre. Zapraszam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz