wtorek, 16 kwietnia 2019

Polskie mielone po arabsku


100_9984.JPG
Hej
Dzisiaj zwykły domowy polski ;-)) obiad. Zakręcone mielone, frytki pieczone, ogórek i surówka z kapusty pekińskiej. ZAPRASZAM
  1. Zaczynam od końca czyli od surówki. Kroję kapustę pekińską-miałam od wczoraj resztkę po mielonych. Dodaję do tego 4 większe rzodkiewki, szczypiorek i koperek.
100_9969.JPG
100_9970.JPG
  1. Robię szybki sos. Trochę jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, sok z cytryny, syrop z agawy, sól, pieprz. Mieszam razem z kapustą i surówka gotowa.
100_9971.JPG
100_9972.JPG
  1. Teraz mielone. Do mięsa dodaję czosnek, cebulę, jajko i przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, suszone zioła. Dokładnie wyrabiam. To ważne, żadnej bułki, mąki, trzeba dobrze wyrobić jak ciasto.
100_9973.JPG
100_9974.JPG
  1. Dzielę sobie teraz mięso na zgrabne kuleczki, mniej więcej podobnej wielkości.To dosyć ważne-chodzi o to żeby były podobne i podobnie się upiekły.
100_9975.JPG
  1. Teraz kuleczki zamieniamy na podłużne kotleciki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Żeby nam to sprawnie szło polecam delikatnie zwilżyć dłonie olejem. Gotowe układam na blaszce do pieczenia.
100_9977.JPG
  1. W międzyczasie obieram ziemniaki na frytki. Kroję na słupki, polewam olejem, rozmarynem, solą i pieprzem.
100_9979.JPG
  1. Ziemniaki i mięso wkładam jednocześnie do pieca-200 stopni z termoobiegiem na 30 minut. Po tym czasie jest gotowe.
100_9980.JPG
100_9982.JPG
100_9981.JPG
  1. Wykładam surówkę, znaleźnego kiszonego, mięso, frytki i keczup do smaku. SMACZNEGO
100_9983.JPG

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz